Jaký stroj na zmrzlinu je ten správný?

Stroj gravitační

Jedná se většinou o velice jednoduchý stroj k používání (easy to use) s ohledem na provoz a následné mytí stroje. Zmrzlinová směs se do tohoto stroje nemusí cedit.

Zmrzlina u gravitačního stroje steče ze zásobníku (vaniček) gravitačně do mrazícího válce, kde se, za pomoci nejčastěji plastového šneku, připravuje (vyrábí) zmrzlina. Tato zmrzlina z gravitačního stroje je velice chutná a výrazná. Další nespornou výhodou gravitačního stroje je možnost vylepšování jakékoliv zmrzliny a to přidáváním různých ingrediencí, např. nastrouhaného kokosu, ořechů, čokolády a hlavně jakéhokoliv rozmixovaného ovoce, kde zůstanou zrníčka, dužina atd. S tímto vším nemá gravitační stoj žádný problém, za předpokladu, že konečná zmrzlinová směs je dostatečně tekutá a nemá problém stéct z vaniček do válce.

Jedna z nejdůležitějších výhod gravitačního stroje je jeho pořizovací cena, jež je oproti stroji s nášlehem podstatně nižší.


Stroj s nášlehem (zubová čerpadla)

Mluvíme zde o plnohodnotném stroji se zubovými čerpadly, nikoliv o stroji s tzv. atmosférickým nášlehem, jak se dnes často tento termín na trhu objevuje.

Zmrzlinová směs se do tohoto stroje musí vždy cedit a nelze přidávat jakékoliv ingredience jako u stroje gravitačního jelikož je směs nasávána přes čerpadlo, kde si každý uživatel může nastavit tzv. nášleh a to většinou od 30 do 80 % - jedná se pouze o to, že směs při konkrétním nastavením protéká různě velikým otvorem (pro představu se jedná o díry velikosti od desetiny milimetru až po max. cca 1,5-1,8 mm), pak je pod tlakem dopravována do mrazícího válce, kde se opět zmrzlina vyrábí.

Ještě pro přesnost: Čím menší otvor je nastaven, tím je větší nášleh a naopak. Šneky jsou u takového stroje většinou kovové a mají plastové lopatky (stěrky), které se dají měnit. Jsou také používány celonerezové a celoplastové šneky (což se liší dle výrobce stroje). Tímto vším je tento druh stroje daleko složitější na provoz a hlavně mytí.

Samotné čerpadlo se skládá většinou z více než deseti kusů (tělo čerpadla, ozubená kolečka, těsnění, trubky, nebo dnes i plastové hadičky a mnoho dalších dílů. Také samotný šnek je složen s více dílů (není to ovšem pravidlem). Řádné umytí takového stroje zabere i zkušenému zmrzlináři minimálně 30 min, ale většinou se jedná o zhruba hodinový úkon. Gravitační stroj je umytý za 10-15 minut.

Stroje s nášlehem mají samozřejmě i svá pozitiva. Tím, že stroj má tzv. nášleh, máte daleko větší výtěžnost a tím pádem menší náklady na danou porci zmrzliny. Zmrzlina je krásně nadýchaná, jemná (smetanová). Kvalitní zmrzlinové stroje s nášlehem jsou většinou schopny zvládnout i ten nejnáročnější provoz, jelikož jsou stroje převážně na 380V, vzduchem, nebo vodou chlazené a mají kolikrát dle výrobce výtěžnost až 600 porcí/hod.

Napište nám

Položky označené hvězdičkou * jsou povinné.