Jak začít podnikat v tomto oboru?
Jak by měl vypadat stánek se zmrzlinou?
Vybudování zmrzlinového stánku se řídí především požadavky od místní hygieny a místního stavebního úřadu.
Základní požadavky
- teplá a studená pitná voda (ideální je napojení na vodovodní řád, v krajním případě je možná i balená pitná voda)
- přívod elektrické energie min. 220 V, popřípadě 380 V (dle typu přístroje)
- WC (lze zajistit i využíváním služebního WC v místě stánku)
- odpadová jímka (v krajním případě lze zajistit stočením do barelů)
- pracovní plocha
- omyvatelné prostory (PVC na podlahu, omyvatelná plocha za pracovní deskou)
- oddělené prostory pro šatnu (v krajním případě může stačit i krabice)
- půdorys stánku
- zpracovaný HACCP (systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů)
- dokument ze stavebního úřadu o umístění stavby dočasné, stálé atd. (záleží na povaze stánku)
- ze stavebního úřadu vyplývající další individuálná požadavky (záleží na povaze stánku)
Hygienické požadavky
Ohledně hygieny máte povinnost oznamovací, pokud jde o nový provoz. Pokud už provoz existuje a začnete točit zmrzlinu, máte povinnost oznámit rozšíření provozu. Provozovatel za všech okolností, i pokud je řádně zaměstnán, musí vše oznámit i na odbor sociální a zdravotní péče, kde mu budou vyměřeny platby související s jeho podnikáním.